Hva er bra med protein og hvorfor trenger vi det?

Fullverdig protein er mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene. Eksempler på mat som inneholder fullverdig protein er kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter, ost, quinoa, soyabønner.

Eksempler på vegetariske kilder til protein er korn, belgfrukt (bønner, erter og linser) quinoa, frø og nøtter. 


Proteiner er en viktig del av et sunt kosthold, og de spiller en avgjørende rolle i å opprettholde kroppens funksjoner og helse. Her er noen grunner til hvorfor det er viktig å inkludere tilstrekkelige mengder protein i kostholdet:

  1. Muskelvekst og reparasjon: Proteiner er byggesteiner for musklene. Når du trener eller utsetter kroppen for fysisk anstrengelse, oppstår det mikroskader i muskelvevet. For å reparere og bygge opp musklene, trenger kroppen tilstrekkelige mengder protein.
  2. Vevsvedlikehold: Proteiner er essensielle for vedlikeholdet og reparasjonen av annet kroppsvev, inkludert hud, hår, negler og indre organer. De er involvert i prosesser som cellefornyelse og vevsreparasjon.
  3. Enzymaktivitet: Mange enzymer som er involvert i kroppens metabolske prosesser, er proteiner. Disse enzymene hjelper til med å bryte ned mat, regulere stoffskiftet og utføre andre viktige funksjoner.
  4. Immunfunksjon: Proteiner spiller en rolle i å opprettholde et sterkt immunsystem. Antistoffer, som er avgjørende for immunresponsen, er proteiner som bidrar til å bekjempe infeksjoner og sykdommer.
  5. Transport av næringsstoffer: Noen proteiner fungerer som transportmolekyler, som for eksempel hemoglobin, som transporterer oksygen i blodet. Andre transporterer næringsstoffer og andre viktige substanser gjennom kroppen.
  6. Regulering av hormoner: Visse proteiner fungerer som hormoner som er ansvarlige for å regulere ulike kroppsfunksjoner, som for eksempel insulinfunksjonen som regulerer blodsukkernivået.
  7. Vektkontroll: Proteiner har en mettende effekt og kan hjelpe til med å regulere appetitten. Dette kan være spesielt nyttig for de som prøver å opprettholde eller miste vekt.

Det er viktig å inkludere en rekke proteinkilder i kostholdet, for eksempel kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg, belgfrukter, nøtter og frø, for å sikre et bredt spekter av aminosyrer og næringsstoffer som kroppen trenger. Proteinbehovet kan variere avhengig av individuelle faktorer som alder, kjønn, aktivitetsnivå og helsestatus